Inhoudsopgave
Even stilstaan bij de invloed van accu’s op het milieu!
De meeste mensen zijn er zich niet van bewust, maar NiCd accu’s of lood zuur accu’s zijn heel slecht voor het milieu. De Europese Unie heeft dan ook sedert 2009 de productie en het gebruik van NiCd accu’s aan banden gelegd.
Met de ontwikkeling van NiMH accu’s werd er een uitstekend alternatief gevonden voor de gevaarlijker NiCd accu’s, maar voor lood zuur accu’s, die eigenlijk net zo gevaarlijk zijn als NiCd accu’s, hebben wetenschappers nog geen oplossing gevonden.
Lithium-Ion accu’s worden over het algemeen beschouwd als ‘veilige’ accu’s voor het milieu. Deze accu’s bevatten immers niet zoveel gevaarlijke stoffen. De toename van het gebruik van Li-Ion accu’s – vrijwel elk mobieltje, elke laptop en elke camera maakt er tegenwoordig gebruik van – is echter wel zorgwekkend voor het milieu.
Enerzijds kunnen we in het dagelijkse leven dus niet meer zonder accu’s, anderzijds betekent elke accu in meer of mindere mate toch een bedreiging voor het milieu. De vraag is dan ook: hoe gaan we verantwoord om met accu’s zodat de negatieve invloed op het milieu beperkt blijft?
Waarom accu’s reviseren?
Hoe meer mensen hun beschadigde accu’s reviseren, hoe lager de productie van nieuwe accu’s zal zijn en hoe minder het milieu zal belast worden. Enkele jaren geleden werd er nog van uitgegaan dat accu’s reviseren helemaal niet mogelijk was, maar niets is minder waar. Accu’s kunnen in bepaalde gevallen perfect gereviseerd worden en bovendien is dit helemaal niet zo moeilijk.
Laten we er even vanuit gaan dat u uw lood zuur accu gedurende zijn levenscyclus 4 keer reviseert en hiermee zijn levensduur dus 4 keer verlengt. Praktisch komt dit er dus op neer dat u 3 nieuwe accu’s uitgespaard heeft. U heeft dus niet alleen uw steentje bijgedragen aan de vermindering van de productie van nieuwe accu’s, maar ook aan de vermindering van de recyclagekost. U heeft het milieu dus op 2 vlakken geholpen.
Accurevisie: een lucratieve zaak!
Vandaag de dag is accurevisie in! Heel wat bedrijven kopen oude accu’s aan een voordelige prijs op. Deze accu’s worden gecontroleerd waardoor er vastgesteld wordt wat er precies aan de hand is en hoe deze gereviseerd kunnen worden. Na de revisie verkopen deze bedrijven de gereviseerde accu’s en maken ze hiermee uiteraard grote winsten.
Wist u trouwens dat niet alleen grote bedrijven deze praktijken toepassen? Ook heel wat kleine zelfstandigen hebben hun eigen accurevisie bedrijfje opgericht. Benieuwd of ook u hierin kan slagen? Doen!
Om een accurevisie bedrijf op te richten heeft u vrijwel geen kapitaal, geen speciaal gereedschap en geen technische knobbel nodig. Accu’s kunt u immers goedkoop opkopen of gratis ophalen, met wat basismateriaal kunt u al aan de slag en als u zich toelegt op de procedures voor de verschillende soorten accu’s, dan zult u ongetwijfeld in uw opzet slagen!
Klik hier om te ontdekken hoe u stap voor stap een accu revisie bedrijf kunt starten!
Maakt accurevisie echt het verschil?
Grote accurevisie bedrijven kunnen honderden accu’s per maand reviseren. Na revisie doen deze accu’s het net zo goed als gloednieuwe accu’s. Als u een gereviseerde accu koopt dan bespaart u zelf niet alleen honderden euro’s, maar werkt u ook mee aan een gezondere toekomst.
Overproductie van accu’s
Jammer genoeg zorgen heel wat ondernemingen voor een overproductie van accu’s. Wist u dat sommige bedrijven of overheidsinstellingen hun accu’s om een bepaalde tijd zomaar laten vervangen, ook al is dit nog niet echt nodig? U kunt zich vast wel voorstellen dat dit een overproductie van accu’s met zich meebrengt.
Toch kunt u altijd uw steentje bijdragen aan een beter milieu. Als u zelf uw oude of beschadigde accu’s reviseert, lijkt dat misschien een druppel op een hete plaat, maar zelfs 1 accu minder geproduceerd draagt al bij tot een milieuvriendelijker omgeving!