Inhoudsopgave
Waarom zijn Oplaadbare NiCd accu’s zo populair?
Oplaadbare Nikkel-Cadmium accu’s zijn alkalische accu’s en worden ook wel secundaire accu’s genoemd. Deze accu’s bestaan uit twee chemische elementen: Nikkelhydroxide en Cadmium. De alkalische hydrolytische vloeistof bevat kaliumhydroxide. NiCd accu’s worden wereldwijd voor verschillende toepassingen gebruikt. Ze bestaan uit positieve elektrodeplaten die nikkelhydroxide als hoofdmateriaal gebruiken en negatieve elektrodeplaten die cadmiumverbindingen als het belangrijkste actieve materiaal gebruiken.
==> Ontdek hier de beste revisiemethoden voor Nikkel Cadmium (NiCd) accu’s
Waar komt de NiCd accu vandaan?
De Zweed Waldemar Jungner legde in 1899 de basis voor de NiCd accu. Het was echter pas 50 jaar later, dat deze technologie ook praktisch gebruikt werd. Verantwoordelijk hiervoor was de Fransman Neumann, de uitvinder van de SLA-accu.
Verschillende soorten NiCd accu’s
Er bestaan zowel gesloten als open NiCd accu’s.
De kleine, gesloten NiCd accu’s worden gebruikt in bijvoorbeeld speelgoed en draagbare toestellen.
De NiCd accu’s met een open systeem zijn groter en werden vroeger vaak in mobiele telefoons gebruikt of in laptops.
Voordelen van NiCd accu’s
NiCd accu’s hebben heel wat voordelen:
- Ze zijn heel krachtig en sterk, waardoor ze niet snel stuk gaan.
- Ze kunnen gedurende lange periodes diep ontladen worden.
- Ze kunnen verschillende ont- en oplaadcycli doorlopen, zonder dat ze hiervan nadeel ondervinden.
- Ze zijn relatief licht, waardoor ze bijvoorbeeld perfect gebruikt kunnen worden in de luchtvaartindustrie.
- Ze leveren hoge stuwstromen en worden dan ook vaak gebruikt in speelgoed met afstandsbediening, camera’s met flitsen, enz. …
- Ze hebben een heel lage zelfontlading (slechts 1% van de capaciteit per dag)
Nadelen van NiCd accu’s
NiCd accu’s hebben echter een groot en vervelend nadeel: ze hebben last van het geheugeneffect. Dit is een misschien wat vreemde naam, maar eigenlijk betekent die dat accu’s ‘denken’ dat ze helemaal opgeladen zijn, terwijl ze dit nog niet zijn. Als uw accu bijvoorbeeld voor 80% geladen wordt, dan gaat deze accu ervan uit dat die helemaal opgeladen is. Hierdoor zal uw accu dan ook niet verder dan dit niveau opladen, ook al blijft deze in de oplader. Het resultaat van dit geheugeneffect zal zijn dat uw accu het steeds minder lang zal doen.
Bij nieuwe NiCd accu’s komt dit probleem niet zo vaak voor, maar hoe ouder uw accu wordt, hoe groter de kans dat deze niet volledig meer oplaadt.
Gelukkig kan dit geheugeneffect in zekere mate opgelost worden. Hiervoor kan u uw accu een volledige ontladings- en opladingscyclus laten doorlopen. U laat hiervoor uw accu helemaal leeglopen, waarna u deze meteen weer helemaal oplaadt.
Ondanks het grote nadeel van het geheugeneffect, blijven NiCd accu’s bijzonder populair. Een van de meest voor de hand liggende redenen hiervoor is dat dit soort accu’s het heel lang doen, waardoor u niet zo snel een nieuwe accu zal moeten kopen.
Wat kun je doen als uw NiCd accu kapot is?
Als een NiCd accu het laat afweten of als deze niet goed meer werkt, dan kunt u met ons accu revisie programma leren hoe u deze weer voor de volle 100% aan de praat krijgt. Hierin bespreken we immers hoe u uw oude mobieltje, laptop, auto, tractie-accu, accu’s voor golfkarren, boten, vorkliften en tal van andere accu’s weer nieuw leven kan inblazen.
NiCd accu’s reviseren is helemaal niet zo moeilijk als op het eerste gezicht zou lijken en u kan er heel wat geld mee besparen.
Meer weten? Bekijk dan zeker of ons Accu Revisie Programma iets voor u is!
7 replies to "Waarom Zijn Oplaadbare NiCd (Nikkel-Cadmium) Accu’s Zo Populair?"
[…] zijn NiMH accu’s vergelijkbaar met NiCd accu’s. Beide accu’s maken immers gebruik van eenzelfde technologie. Het grote verschil met NiCd […]
[…] mee dat u niet bij alle accu’s deze methoden kunt gebruiken. Bepaalde methoden werken alleen bij NiCd-accu’s, andere methoden zijn dan weer specifiek geschikt voor NiMH-accu’s. Ga, voor u begint met het […]
[…] Nikkel-Cadmium accu’s de heel gevaarlijke stof Cadmium bevatten? […]
[…] Lithium-Ion accu’s hebben heel wat voordelen en zijn dus niet voor niets zo populair. Dit soort accu’s werken heel efficiënt en zijn niet zo schadelijk voor het milieu als bijvoorbeeld NiCd accu’s. […]
[…] (ongeveer 40% per jaar). In vergelijking met andere herlaadbare accu’s zoals bijvoorbeeld Nikkel-Cadmium accu’s is dit een vrij laag percentage. Deze accu’s ontladen zichzelf immers in ongeveer 3 maanden […]
[…] Nikkel-Cadmium accu’s doen het over het algemeen een jaar of tien. Als u deze op de correcte manier reviseert, kunnen deze accu’s moeiteloos vijfhonderd oplaad- en ontlaadcycli doorlopen. Kunt u zich voorstellen hoeveel honderden euro’s u hiermee kan besparen? […]
[…] meeste mensen zijn er zich niet van bewust, maar NiCd accu’s of lood zuur accu’s zijn heel slecht voor het milieu. De Europese Unie heeft dan ook sedert 2009 […]