Inhoudsopgave
- 1 8 eenvoudige tips om de levensduur van je autoaccu aanzienlijk te verlengen!
- 2 Iedereen weet dat een autoaccu een beperkte levensduur heeft. (Toch zijn er heel wat mensen die hun autoaccu veel te vroeg naar de vaantjes helpen)
- 3 8 eenvoudige tips om de levensduur van de lood zuur accu van uw wagen te verlengen
- 3.1 Tip 1) Inspecteer maandelijks de polen van de accu om er zeker van te zijn dat deze schoon en corrosie-vrij zijn
- 3.2 Tip 2) Zorg ervoor dat alle autoaccessoires zoals de radio, de lichten of andere elektronische snufjes uitgeschakeld zijn voor u de wagen start
- 3.3 Tip 3) Zorg ervoor dat de accu vastzit in de wagen en dat de accukabels in goede conditie zijn
- 3.4 Tip 4) Isoleer uw accu zodat deze geen extreme temperatuurschommelingen kan ondergaan
- 3.5 Tip 5) Laad uw autoaccu minstens een maal per week helemaal op. Gebruik hiervoor een speciale oplader of verwissel de accu indien nodig
- 3.6 Tip 6) Controleer af en toe het waterpeil van uw accu
- 3.7 Tip 7) Zorg ervoor dat u uw accu niet overlaadt
- 3.8 Tip 8) Controleer de alternator van uw wagen
- 4 Belangrijke veiligheidsmaatregelen
- 5 Wat als uw accu het laat afweten…?
8 eenvoudige tips om de levensduur van je autoaccu aanzienlijk te verlengen!
Met een autoaccu doet men normaal 3 tot 5 jaar. Sommige bestuurders moeten hun accu echter al na 1 of 2 jaar vervangen.
Bent u nieuwsgierig waarom sommige accu’s eerder moeten vervangen worden of wat u kan doen om de levensduur van uw autoaccu te verlengen? Lees dan vooral verder.
In dit artikel komt u te weten waarom sommige autoaccu’s het vroegtijdig laten afweten en hoe u dit kan voorkomen.
We geven u graag ook 8 eenvoudige tips om het maximum te halen uit uw autoaccu van 12 Volt.
Onze tips zijn werkelijk heel eenvoudig en ook al weet u niets af van auto’s of autoaccu’s toch zullen onze tips u kunnen helpen.
Hier gaan we!
Iedereen weet dat een autoaccu een beperkte levensduur heeft. (Toch zijn er heel wat mensen die hun autoaccu veel te vroeg naar de vaantjes helpen)
Elke autoaccu heeft een beperkte levensduur.
Zelfs al onderhoudt u uw autoaccu uitstekend… op een dag zal deze het toch laten afweten.
Deze levensduur van elke accu heet het ‘kalenderleven’ van de accu en staat helemaal los van hoeveel keer de accu opgebruikt wordt en weer opgeladen wordt.
Eenmaal een accu aan het einde van zijn kalenderleven gekomen is, wordt deze onbruikbaar.
Toch bereiken heel wat accu’s nooit hun kalenderleeftijd en de reden hiervoor is meestal een slecht onderhoud van de accu. Toch kan u ervoor zorgen dat uw accu het zijn hele kalenderleven prima doet.
Voor we u onze 8 tips onthullen, geven we u graag wat achtergrondinformatie over loodzuur accu’s.
Lood zuur accu’s hebben drie levensfasen: de formatie, de piek en de achteruitgang.
Een nieuwe accu moet geformatteerd worden. Dit wil zeggen dat deze voorzichtig gebruikt moet worden.
In de piekperiode presteert de accu het best. Het is daarom ook belangrijk in deze fase de accu goed te onderhouden zodat een lange levensduur verzekerd is.
- In de laatste fase begint de accu minder goed te werken en de prestaties gaan achteruit. Dit hele proces duurt wel een tijdje, maar uiteindelijk zal de accu het toch opgeven. Accu’s in deze fase kunnen best nog wel een tijdje gebruikt worden, maar moeten in het oog gehouden worden. Op dit moment kun je de accu te laten reviseren of de accu te vervangen vooraleer er zich ernstiger problemen voordoen (zoals het niet meer starten van de wagen).
8 eenvoudige tips om de levensduur van de lood zuur accu van uw wagen te verlengen
Tip 1) Inspecteer maandelijks de polen van de accu om er zeker van te zijn dat deze schoon en corrosie-vrij zijn
Een probleem dat zich vaak voordoet is de ophoping van corrosie rond de polen. Hierdoor wordt de verbinding tussen de accu en het voertuig verbroken en heel wat accus moeten dan ook omwille van corrosie vervangen worden.
Toch kan deze corrosie eenvoudig opgelost worden door wat cola of zelfgemaakte anti-corrosie pasta (een vierde water en drie vierde bakpoeder) op de aangetaste terminals aan te brengen. Het zuur in de cola of in de zelfgemaakte anti-corrosie pasta zal de corrosie oplossen.
Als de corrosie is opgelost, maak de polen dan schoon met een vochtige doek of een spons en zorg ervoor dat alle resten en vocht volledig verwijderd zijn. Laat alles goed drogen en breng wat vaseline aan op de polen om te vermijden dat deze weer gaan corroderen.
Opmerking: lees goed onze veiligheidstips op het einde van dit artikel voor u de accu aan- of afsluit.
Tip 2) Zorg ervoor dat alle autoaccessoires zoals de radio, de lichten of andere elektronische snufjes uitgeschakeld zijn voor u de wagen start
Als de motor van de wagen draait, zorgt de alternator ervoor dat er elektriciteit opgewekt wordt die de autoaccu oplaadt. Als u de autoaccessoires gebruikt zonder dat de motor draait, dan verbruikt de accu energie om deze accessoires te laten werken. Dit is nadelig omdat autoaccu’s hiervoor eigenlijk niet bestemd zijn.
Autoaccu’s zorgen immers voor een uitbarsting van energie zodat de wagen gestart kan worden. Deze accu’s dienen dus helemaal niet om energie te leveren aan allerlei elektronische accessoires (hiervoor zijn semi-tractie accu’s wel geschikt). Door uw accu vaak te gebruiken voor de werking van allerlei elektronische accessoires in plaats van deze enkel te gebruiken om de motor te starten, zal deze op termijn beschadigd raken en zal de levensduur van uw accu ingekort worden.
Vermijd dus altijd om autoaccessoires te gebruiken als de motor van de wagen niet draait.
Tip 3) Zorg ervoor dat de accu vastzit in de wagen en dat de accukabels in goede conditie zijn
De accu moet altijd goed vastzitten in de wagen. Als de accu van de ene naar de andere kant geschud wordt, zal deze beschadigd raken en kortsluiting veroorzaken.
Dit zal niet alleen de accu volledig verwoesten, maar kan ook schade aan uw wagen veroorzaken. Bovendien kan u hierdoor in bijzonder gevaarlijke situaties terechtkomen.
Ook slechte of loszittende accukabels kunnen heel wat schade berokkenen, zowel aan de accu als aan de wagen. Controleer dus af en toe of deze kabels nog in perfecte staat zijn en of deze nog goed vastzitten.
Tip 4) Isoleer uw accu zodat deze geen extreme temperatuurschommelingen kan ondergaan
Uw autoaccu beschermen tegen grote temperatuurschommelingen, zal de levensduur van uw accu ten goede komen. Met een accu isolatie kit kan u uw accu perfect isoleren.
Bij de nieuwste wagens is zo’n kit al standaard ingebouwd. Is uw wagen al wat ouder en heeft deze geen accu isolatie kit, dan kan u er makkelijk zelf eentje kopen en installeren.
Zorg er echter wel voor dat deze kit geschikt is voor uw wagen. Op de website van de producenten van deze kits kan u meestal een formulier terugvinden waarin u eenvoudig het type wagen, het model en het bouwjaar kan ingeven om zo een passende kit te vinden. Deze kits zijn meestal gemaakt uit speciale materialen die temperatuurschommelingen kunnen compenseren.
Het materiaal waaruit een accu isolatie kit bestaat isoleert niet alleen uw accu, maar zorgt ook voor de nodige ventilatie rondom de accu.
Tip 5) Laad uw autoaccu minstens een maal per week helemaal op. Gebruik hiervoor een speciale oplader of verwissel de accu indien nodig
Zelfs als de motor niet draait, verbruikt uw accu toch energie. Het zijn vooral de autoaccessoires zoals de radio en de lichten of de computer in uw wagen die de energie van uw accu verbruiken.
Heel wat mensen die thuiskomen van vakantie vinden dan ook hun wagen terug met een lege accu.
Om dit te voorkomen kan u een autoaccu oplader of een oplader op zonne-energie gebruiken. Dergelijke opladers zorgen ervoor dat de verschillende auto accessoires geen energie verbruiken van de accu.
Deze opladers zijn dus heel interessant vooral als u een tijdje uw wagen niet gebruikt.
Ook als u veel korte afstanden rijdt met uw wagen (zoals bijvoorbeeld elke dag naar het werk en terug) en uw accu hierbij de kans niet krijgt om zich volledig op te laden zijn dergelijke opladers een prima hulpmiddel. Als uw accu zich tijdens het rijden niet volledig kan opladen zal dit de levensduur van uw accu immers verkorten.
Om dit te voorkomen is het dan ook heel belangrijk de accu van uw wagen minstens een maal per week volledig op te laden. U kan dit doen met een oplader, u kan hiervoor de accu’s regelmatig verwisselen of een lange autorit maken.
Tip 6) Controleer af en toe het waterpeil van uw accu
De meeste autoaccu’s geven aan wanneer er water moet worden bijgevuld. Controleer dus af en toe de indicator van uw autoaccu en vul indien nodig gedistilleerd water bij. Gebruik hiervoor in geen geval gewoon water.
Tip 7) Zorg ervoor dat u uw accu niet overlaadt
Overlaad uw accu nooit! Als u lood zuur accu’s overlaadt geven deze immers zuurstof en waterstof af en dat kan volgende problemen met zich meebrengen:
- De accu kan ontploffen.
- Het kan het water in de accu aantasten waardoor de levensduur van de accu korter wordt.
Tip 8) Controleer de alternator van uw wagen
Als u onze tips volgt, maar uw accu het toch laat afweten, controleer dan de alternator (of wisselstroomdynamo) van uw wagen. Een alternator die niet goed werkt zorgt er immers voor dat uw accu niet goed opgeladen wordt waardoor deze het veel te snel laat afweten.
Belangrijke veiligheidsmaatregelen
Regel 1:
Neem de handleiding van uw wagen goed door voor u de accu uit de wagen haalt. In de meeste gevallen (behalve wanneer dit in de handleiding anders wordt vermeld) verwijdert u eerst de kabel van de negatieve pool en pas daarna de kabel van de positieve pool. Als u de accu weer in de wagen plaatst, sluit dan eerst de positieve pool aan en daarna de negatieve pool. Als u dit in de verkeerde volgorde doet, kan dit de zekeringen en elektronische apparaten in uw wagen beschadigen. Het klinkt misschien logisch, maar zorg ervoor dat u de sleutel uit het contact haalt voor u aan de accu werkt.
Regel 2:
Als u uw accu oplaadt, doe dit dan in een goed geventileerde ruimte. Laat ook de motorkap eerst wat openstaan voor u de accu uit de wagen haalt.
Wat als uw accu het laat afweten…?
Als uw accu het laat afweten of als deze achteruit begint te gaan, wanhoop dan vooral niet. Er is nog hoop! U kan uw accu nog altijd reviseren en weer tot leven wekken en dit is heus niet zo moeilijk als u zou denken. In ons Accu Revisie Programma leert u meer over hoe u een 12v loodaccu weer aan de praat kan krijgen.
Als u dit goed aanpakt, zal dit de levensduur van uw 12v loodaccu zelfs beter verzekeren dan alle voorgaande tips.
U kan er bovendien heel wat geld mee besparen! Uw loodaccu reviseren is immers goedkoper dan de aankoop van een nieuwe, dure accu.
Meer weten hierover? Lees dan vooral verder!