Inhoudsopgave
- 1 7 manieren om de levensduur van semi tractie loodaccu’s te verlengen
- 2 Het opslagsysteem is de Achillespees van alternatieve energiesystemen en energiesystemen op zonne-energie en windenergie
- 3 7 manieren om de levensduur van semi tractie loodaccu’s te verlengen
- 3.1 #1) Gebruik accu’s van goede kwaliteit
- 3.2 #2) Voorkom corrosie
- 3.3 #3) Zorg ervoor dat het opslagsysteem en het aantal fotovoltaïsche panelen op elkaar afgestemd zijn
- 3.4 #4) Laad uw accu’s om de drie weken volledig op
- 3.5 #5) Zorg voor een constante temperatuur
- 3.6 #6) Installeer niet meer dan 3 parallelle batterijketens
- 3.7 #7) Sluit een digitale monitor aan op uw energiesysteem
- 4 Wat kan u nog meer doen om de levensduur van uw semi tractie loodaccu’s te verlengen?
7 manieren om de levensduur van semi tractie loodaccu’s te verlengen
Als u gebruik maakt van een alternatief energiesysteem dat niet op het elektriciteitsnetwerk aangesloten is heeft u een opslagsysteem met semi tractie loodaccu’s nodig.
Dit soort accu’s zijn niet alleen heel betrouwbaar, ze zijn ook niet al te duur en kunnen zonder problemen makkelijk helemaal opgebruikt en weer herladen worden.
Toch krijgen dergelijke batterijen het vaak zwaar te verduren in een alternatief elektriciteitsnetwerk. Ze worden immers vaak helemaal opgebruikt en moeten regelmatig herladen worden.
Als u echter goed zorg draagt voor uw accu’s en rekening houdt met onze aanbevelingen, kan u de levensduur van uw loodaccu’s aanzienlijk verlengen.
In dit artikel geven we u niet alleen 7 tips mee om de levensduur van uw semi tractie loodaccu’s te verlengen…
Maar wijzen we u ook op enkele veelvoorkomende fouten die men maakt wanneer deze accu’s gebruikt worden in een alternatief elektriciteitsnetwerk. Zo kan u er zeker van zijn niet dezelfde fouten te maken, wat uw accu’s en energieverbruik ten goede zal komen.
Het opslagsysteem is de Achillespees van alternatieve energiesystemen en energiesystemen op zonne-energie en windenergie
Een woordje uitleg vooraf.
Een van de duurste aspecten van alternatieve energiesystemen is het opslagsysteem
En jammer genoeg zijn het net de accu’s die het vaak laten afweten.
Als accu’s niet op de juiste manier onderhouden worden, zullen deze sneller stuk gaan. Hierdoor is men genoodzaakt een nieuwe voorraad accu’s aan te schaffen en dit kan best wel een dure aangelegenheid zijn. Bovendien leggen kapotte batterijen het hele alternatieve elektriciteitsnetwerk plat, waardoor allerlei toestellen niet meer gebruikt kunnen worden tot de accu’s vervangen worden.
Een degelijk onderhoud is dus noodzakelijk om de levensduur van de accu’s te waarborgen en deze op hun volle capaciteit te laten werken.
Om te voorkomen dat uw semi tractie loodaccu’s het laten afweten of om geld te besparen op uw voorraad accu’s hou dan rekening met volgende tips:
- Koop tweedehands goedkope accu’s.
- Reviseer de accu’s zodat ze weer voor de volle 100% werken.
- Leg uw voorraad accu’s aan met dit soort accu’s in plaats van nieuwe en veel duurdere accu’s te kopen.
7 manieren om de levensduur van semi tractie loodaccu’s te verlengen
#1) Gebruik accu’s van goede kwaliteit
Deze tip klinkt niet meer dan logisch en ook voor accu’s geldt het gezegde: ‘goedkoop is duurkoop’.
Vandaag de dag wordt de markt overspoeld met goedkope accu’s uit China. Laat u hierdoor echter niet vangen. U zal dan wel uw accu’s goedkoop kunnen aankopen, maar de levensduur van deze accu’s is vaak veel korter dan deze van de iets duurdere accu’s.
Degelijke conventionele accu’s met vlakke platen hebben een gemiddelde levensduur van 10 tot 12 jaar. De duurdere tubulaire platte accu’s hebben zelfs een levensduur tussen 20 en 25 jaar, op voorwaarde dat deze goed onderhouden worden.
Het lijkt duurder om meteen meer te betalen voor accu’s die 10 tot 25 jaar meegaan, maar op termijn zal u hieruit wel winst halen. De levensduur van goedkope accu’s is immers veel korter en na enkele jaren zal u die toch moeten vervangen omdat ze het laten afweten.
Als u dus wil besparen op uw voorraad accu’s, koop dan vooral geen goedkope exemplaren, maar ga voor reeds gebruikte batterijen van een goede kwaliteit en reviseer deze. Weet u niet goed welke accu’s u het beste koopt voor uw alternatieve elektriciteitsnetwerk, lees dan ons artikel ‘De 3 beste batterijen voor alternatieve elektriciteitsnetwerken’.
#2) Voorkom corrosie
Ook al heeft u de duurste accu’s van de beste kwaliteit gekocht, als u deze niet goed onderhoudt zal er zich op de accu’s na verloop van tijd corrosie en zuur gaan vormen.
Voor u uw accu’s opslagsysteem samenstelt, zorg er dan voor dat u een beschermlaag aanbrengt en dat u de polen, de bedrading, de moeren en bouten behandelt met een niet-verhardende kit.
U kan ook een dun laagje vaseline aanbrengen op de polen voor een nog betere bescherming.
Dicht tot slot alle zichtbare bedrading rond de polen af met rubber tape of een soortgelijk product.
Dit alles moet gebeuren vóór de samenstelling van het opslagsysteem omdat zo alle componenten voldoende beschermd worden. Als u dit doet na het samenstellen van alle onderdelen, dan kan er zich immers vuil en stof opstapelen tussen de onderdelen die niet beschermd werden.
#3) Zorg ervoor dat het opslagsysteem en het aantal fotovoltaïsche panelen op elkaar afgestemd zijn
Als u gebruik maakt van zonne-energie of windenergie, zorg er dan voor dat de capaciteit van uw opslagsysteem groot genoeg is om 6 tot 10 dagen energie te voorzien.
Zo kan u er niet alleen zeker van zijn dat u over een voldoende reserve aan energie zal beschikken, maar uw batterijen zullen ook niet op volle capaciteit moeten werken worden, zodat u er langer gebruik kan van maken.
#4) Laad uw accu’s om de drie weken volledig op
Als u uw batterijen om de 3 weken volledig oplaadt, zullen deze minder snel gaan corroderen en zal egalisatie verzekerd zijn.
#5) Zorg voor een constante temperatuur
Omdat temperatuurschommelingen een negatieve invloed hebben op de werking en de levensduur van accu’s is het belangrijk te zorgen voor een constante temperatuur in het oplaadsysteem.
Heel veel opslagsystemen bevinden zich bovengronds, maar u kan een opslagsysteem ook gedeeltelijk ondergronds plaatsen. Zo hebben de weersomstandigheden geen invloed op het systeem en blijven de temperaturen ongeveer altijd constant.
Zorg er tot slot ook voor dat het verificatietoestel of het omvormsysteem een ingebouwde temperatuurregelaar heeft. De laadspanningslimiet van een batterij neemt immers toe als de temperatuur daalt en neemt af als de temperatuur stijgt.
#6) Installeer niet meer dan 3 parallelle batterijketens
Eigenlijk zou uw accu’s opslagsysteem uit niet meer dan een serie cellen mogen bestaan. Hoe meer cellen er aanwezig zijn, hoe groter het risico op defecten en hoe groter de kans op egalisatieverlies wat dan weer kan leiden tot voortijdige beschadiging van de cellen.
Als het omwille van praktische redenen niet mogelijk is het bij een serie cellen te houden, beperk de samenstelling dan tot 3 parallelle batterijketens.
#7) Sluit een digitale monitor aan op uw energiesysteem
Met deze digitale monitor kan u zowel de prestaties van uw energiesysteem als van uw accu opslagsysteem nagaan.
U kan hiermee ook tijdig problemen opsporen en deze aanpakken voor deze erger worden.
Dit is bijzonder interessant als uw alternatieve energiesysteem uw enige energiebron is en als u in een afgelegen gebied woont.
Omdat u met deze monitor ook voortijdig problemen met de accu’s kan opsporen, zal deze uiteindelijk ook kostenbesparend zijn.
Wat kan u nog meer doen om de levensduur van uw semi tractie loodaccu’s te verlengen?
U kan nog veel meer doen om de levensduur van uw semi tractie loodaccu’s te verlengen. We behandelen deze en nog tal van andere manier om de levensduur van uw accu’s te waarborgen in ons Accu Revisie Programma.
In dit programma leert u bovendien ook hoe u uw accu’s weer tot leven kan brengen. Het hoeft geen betoog dat u hiermee heel wat kan besparen.
U kan zelfs een geheel nieuw opslagsysteem samenstellen met gebruikte accu’s die u gratis of tegen een spotprijsje kan verkrijgen. Hoe u dit het beste aanpakt, leest u hier.