Inhoudsopgave
Uitvoeren accurevisie
Vandaag de dag maken allerhande toestellen gebruik van accu’s. Helaas doen accu’s het niet eeuwig en heeft elk soort en type accu een beperkte levensduur.
Een laptop accu bijvoorbeeld kan ongeveer 600 op- en ontlaadcycli doorlopen vooraleer deze het opgeeft. Een auto accu die op een correcte manier onderhouden wordt, doet het bijvoorbeeld gemiddeld een vijftal jaren.
Vooraleer een accu het helemaal opgeeft, zult u merken dat de prestaties ervan geleidelijk aan afnemen. Eenmaal deze prestaties verminderen, gooien heel wat gebruikers hun oude accu weg en kopen ze meteen een nieuwe accu. Heel vaak is dit echter nog helemaal niet nodig. Accu’s die niet optimaal meer presteren kunt u immers makkelijk reviseren, zodat deze het nog een tijdje kunnen doen. Voor de meeste accu-soorten is dit trouwens helemaal niet zo moeilijk als dit op het eerste gezicht lijkt. Met wat kennis van zaken, kunt u uw oude accu’s weer helemaal tot leven wekken.
Redenen waarom een accu het op een gegeven ogenblik opgeeft
Accu’s geven het niet allemaal omwille van dezelfde reden op. Dit is afhankelijk van het soort en het type accu.
Lithium-Ion accu’s
Lithium-Ion accu’s bijvoorbeeld geven het meestal op omdat men deze op een verkeerde manier op- en ontlaadt. Houdt u geen rekening met oplaadcycli en met de manier waarop u uw accu het beste kunt gebruiken, dan kan dit de levensduur van Lithium-Ion accu’s halveren.
Lood zuur accu’s
Als lood zuur accu’s op een verkeerde manier gebruikt worden, dan leidt dit meestal tot sulfatatie. Sulfatatie is een proces waarbij er kristalvorming ontstaat op de loden platen van de accu waardoor deze geen energie meer kan leveren om de wagen te starten.
Eigenlijk maakt dit hele proces deel uit van de normale werking van een lood zuur accu. Het is immers net het looddioxide op de platen van de accu dat reageert met het zuur in de elektrolytvloeistof. Door deze reactie ontstaat loodsulfaat. Als een accu opgeladen wordt, breekt dit loodsulfaat af. Wordt de accu echter niet voldoende opgeladen, dan gaat dit loodsulfaat zich vastzetten op de loden platen en vormt zich een kristallen laag die zich niet vanzelf meer oplost.
Als dit gebeurt denken de meeste bestuurders dat hun accu het helemaal heeft opgegeven. Toch kan men door middel van een correct uitgevoerde revisie een accu weer aan de praat krijgen. En daar heeft u alle belang bij: door uw oude lood zuur accu te reviseren bespaart u niet alleen heel wat euro’s, maar draagt u ook uw steentje bij aan een beter milieu. Hoe meer accu’s er gereviseerd worden, hoe minder nieuwe accu’s er geproduceerd worden en hoe minder accu’s er gerecycleerd worden.
Wat heeft u nodig om lood zuur accu’s te reviseren?
Voor de revisie van lood zuur accu’s moet u over wat basismateriaal beschikken. Grote kosten moet u hiervoor echter niet maken. Heel wat doe-het-zelvers zullen trouwens dit materiaal al in huis hebben.
- Een multimeter
- Een oplader die geschikt is voor uw soort en type accu
- Beschermende kledij
- Gedistilleerd water
Als u de prijs van deze materialen vergelijkt met de prijs die u voor een nieuwe accu betaalt, dan is de keuze vlug gemaakt, niet?
Hoe gaat de revisie van een lood zuur accu in zijn werk?
De revisie van een lood zuur accu is helemaal niet zo moeilijk. Men hoeft hiervoor echt geen specialist in automechanica te zijn. Als men met kennis van zaken en met inachtneming van een aantal veiligheidsvoorschriften te werk gaat, dan kan in principe iedereen een accurevisie uitvoeren.
De meest efficiënte methode om een lood zuur accu te reviseren is het uitvoeren van een egalisatielading. Deze egalisatielading kunt u makkelijk uitvoeren met behulp van een oplader met een automatische egalisatiefunctie.
U verbindt de accu met de oplader en eigenlijk doet deze al het werk. De accu doorloopt automatische twee oplaadbeurten: een eerste oplaadbeurt duurt ongeveer 7 uur en tijdens dit hele proces wordt de gekristalliseerde laag loodsulfaat die zich op de platen heeft gevormd, afgebroken. Daarna wordt de accu gedurende nog eens tien uur opgeladen, maar ditmaal aan een veel lager voltage. Als de oplader deze twee cycli doorlopen heeft, dan zou uw accu het weer prima moeten doen.
Wat kan u nog meer doen om de levensduur van uw loodaccu te verlengen?
Een eerste stap naar het verlengen van de levensduur van uw accu en ervoor te zorgen dat deze optimaal werkt is het regelmatig uitvoeren van een egalisatielading.
Toch is er nog een andere manier om ervoor te zorgen dat de levensduur van uw accu verlengd wordt en hiermee kan u zelfs een kapotte accu weer tot leven brengen.
In ons Accu Revisie Programma leert u precies hoe dit in zijn werk gaat. De methode is vrij simpel en u heeft er helemaal geen bijkomende benodigdheden voor nodig.
Heeft u Interesse om uw loodaccu en heel wat andere batterijen weer een nieuw leven in te blazen? Klik dan hier!