Inhoudsopgave
Hoe vult u uw accu bij?
Lood zuur accu’s leveren energie om de motor van een wagen te starten. Een lood zuur accu zal alleen optimaal werken als het waterniveau binnen de accu op peil is. Af en toe zal u de vloeistof in de accu moeten bijvullen. Dat doet u bij voorkeur als de accu helemaal opgeladen is.
Hoe gaat u hierbij praktisch te werk?
- Laad de accu helemaal op.
- Als de accu helemaal opgeladen is, koppelt u deze los van de oplader en opent u de deksels van de verschillende cellen.
- Controleer in elke cel het waterniveau. De vloeistof die zich in elke cel bevindt is een oplossing van zwavelzuur. Wees dus heel voorzichtig als u het niveau controleert, draag altijd beschermende kledij en controleer het waterpeil met materiaal dat niet door het zuur kan aangetast worden. Een rubber meetstok is hiervoor bijvoorbeeld ideaal.
- Merkt u dat het waterpeil behoorlijk laag is, dan zult u deze vloeistof moeten bijvullen. Hou er rekening mee dat deze vloeistof alleen met gedistilleerd water mag bijgevuld worden. Gebruik hiervoor in geen geval gewoon kraantjeswater. Dit water heeft immers een te hoge concentratie aan mineralen die uw accu blijvend kunnen beschadigen. Vul deze vloeistof ook nooit aan met zwavelzuur. Dit kan immers de specifieke dichtheid van de elektrolytvloeistof beïnvloeden.
- In elke cel moeten de loden platen netjes ondergedompeld zijn in de elektrolytvloeistof. Ideaal is een vloeistofniveau van ongeveer anderhalve centimeter boven de platen.
Hou nauwkeurig bij wanneer en hoeveel u de elektrolytvloeistof bijvult
Om een optimale werking van uw accu te garanderen is het belangrijk om het niveau van het waterpeil regelmatig te controleren. Wij raden u dan ook aan om nauwkeurig bij te houden wanneer u het waterpeil controleert en hoeveel water u bijvult. Zo kunt u na verloop van tijd inschatten om de hoeveel tijd u het water in uw accu moet bijvullen, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Een voorbeeldje: als u weet dat u ongeveer om de 2 weken het water in uw accu moet bijvullen, dan is het weinig waarschijnlijk dat u vergeet dit te doen.
Algemeen kan gesteld worden dat bij warme temperaturen het water in de accu vaker bijgevuld moet worden. Ook als u uw wagen intensief gebruikt, zult u merken dat het niveau van de elektrolytvloeistof in uw accu veel sneller daalt.
Algemene tip: vul niet te veel water bij!
De loden platen in de cellen moeten netjes ondergedompeld zijn, maar deze vloeistof mag zeker niet te hoog staan. Het niveau van de elektrolytvloeistof moet ongeveer anderhalve centimeter boven de loden platen staan. Als de accu gebruikt wordt kan het waterniveau immers stijgen en als het water te hoog staat, zal dit ongetwijfeld uit de accu lopen. Zoals we eerder al zagen bevat deze elektrolytvloeistof het heel bijtende product zwavelzuur. Als dit zwavelzuur in aanraking komt met andere delen van de wagen, dan kan dit behoorlijke schade veroorzaken.
Zorg er ook voor dat er geen elektrolytvloeistof gemorst wordt. Deze vloeistof werd immers volgens bepaalde verhoudingen samengesteld. Als u deze vloeistof morst, dan wijzigen deze verhoudingen, zodat uw accu niet optimaal meer zal werken.
Kort samengevat:
- Gebruik voor het bijvullen van elektrolytvloeistof altijd gedistilleerd water.
- Neem de nodige veiligheidsmaatregelen in acht.
- Voeg niet te veel water aan de elektrolytvloeistof toe.
- Zorg ervoor dat u geen elektrolytvloeistof morst.
Bonus tip: Wat kunt u doen als uw accu het vroegtijdig laat afweten?
Als uw batterij het vroegtijdig laat afweten of niet goed meer werkt, dan zal u andere methodes moeten gebruiken en zal u een revisie van de batterij moeten uitvoeren. Hoe u dit moet aanpakken, ontdek u via ons Accu Revisie Programma. Als uw mobieltje, laptop, camera, auto of welke accu dan ook het nog maar eens laat afweten, bekijk dan deze pagina en leer stap voor stap hoe u zelf heel makkelijk dode accu’s weer tot leven kunt brengen.