Inhoudsopgave
- 1 Kan ik zelf een accu van een boormachine repareren?
- 2 Soorten boormachines en soorten accu’s
- 3 Voor- en nadelen van boormachines met NiCd-accu’s
- 4 Voor- en nadelen van boormachines met Li-Ion accu’s
- 5 2 methoden om een NiCd accu boormachine te repareren
- 6 5 stappen om een Li-Ion accu boormachine te repareren
- 7 Bespaar honderden euro’s aan kosten voor boormachine accu’s met het Accu Revisie Programma
Kan ik zelf een accu van een boormachine repareren?
Een accu van een boormachine repareren is, afhankelijk van het soort accu, meestal niet zo moeilijk en kunt u dan ook makkelijk zelf. We leren u in deze rubriek graag hoe u dit het beste aanpakt.
Soorten boormachines en soorten accu’s
De tijd dat men altijd een stopcontact in de buurt moest hebben als men wilde klussen is gelukkig al lang voorbij. Vandaag de dag bestaan er boormachines van allerlei merken, in allerlei prijsklassen en voor allerlei doeleinden.
Weet u niet precies welke boormachine u nodig heeft, stel u dan eerst en vooral even de vraag waarvoor u deze het meeste zult gebruiken. Heeft u enkel een boormachine nodig om af en toe eens een schroef in te draaien of bent u een doorgewinterde doe-het-zelver die met uw boormachine ook grote klussen wilt uitvoeren? Heeft u met andere woorden voldoende aan een lichte boormachine met een beperkte capaciteit of zal de capaciteit van uw boormachine wat hoger moeten zijn?
Hoe meer ampère uw boormachine heeft, hoe langer de accu het zal doen en hoe langer u dus ook aan een stuk door kan werken.
Wilt u een boormachine die perfect aan uw wensen voldoet, dan zult u niet alleen rekening moeten houden met de capaciteit, maar ook met de accu van uw boormachine. Boormachines maken gebruik van twee accu-technologieën: NiCd technologie en Li-Ion technologie. Strik genomen zijn er ook boormachines die gebruik maken van NiMH-accu’s, maar deze hebben als heel groot nadeel hun grote zelfontlading, zodat een boormachine met een NiMH-accu helemaal niet interessant is.
Voor- en nadelen van boormachines met NiCd-accu’s
Voordelen:
- Goedkoop
- Krachtige accu’s die veel stroom afgeven
Nadelen:
- Geheugeneffect
- Slecht voor het milieu omwille van de giftige stof Cadmium
- Urenlange oplaadtijd
Voor- en nadelen van boormachines met Li-Ion accu’s
Voordelen:
- Compact en licht
- Geen geheugeneffect
- Geringe zelfontlading
- Beter voor het milieu
- Kan bijgeladen worden
- Korte oplaadtijd
Nadelen
- Duur in aankoop
- Prestaties nemen af naarmate de accu ouder wordt
2 methoden om een NiCd accu boormachine te repareren
Bent u volop aan het werk met uw boormachine en laat uw accu het plots afweten, dan is er nog helemaal geen reden tot paniek. U kunt perfect zelf de NiCd-accu van uw boormachine repareren.
Een van de nadelen van NiCd accu’s is dat deze last hebben van het geheugeneffect. Concreet betekent dit dat als u uw accu oplaadt terwijl deze nog niet helemaal leeg is, uw accu permanent een deel van zijn capaciteit verliest. De accu ‘herinnert’ zich immers hoeveel hij zich heeft opgeladen. Dit geheugeneffect is ook de belangrijkste reden waarom NiCd-accu’s het opgeven.
Geeft uw NiCd-accu het op, dan bestaan er 2 eenvoudige methoden om deze te repareren.
1ste methode: de accu helemaal ontladen en meteen weer helemaal opladen.
Deze methode is heel eenvoudig: u laat de accu ontladen tot 1V en onmiddellijk daarna laadt u deze weer op. Hierdoor ‘weet’ de accu dat het de bedoeling is dat hij zich helemaal oplaadt. Makkelijker kan echt niet!
2de methode: de accu tot leven ‘tikken’.
Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van een externe energiebron met een dubbel voltage van de accu die u wilt repareren. Deze methode wordt uitgevoerd in slechts 3 eenvoudige stappen.
- Met een doorverbindingskabel verbindt u de negatieve pool van deze energiebron met de negatieve pool van de accu.
- Daarna raakt u tegelijkertijd met de top van de positieve kabel van de energiebron de positieve pool van de accu enkele keren aan.
- Vervolgens koppelt u deze weer van elkaar. U plaatst de afgekoelde accu in de originele oplader en u laat deze helemaal opladen. Het kan wel gebeuren dat u deze stappen enkele keren moet herhalen voor een optimaal resultaat.
5 stappen om een Li-Ion accu boormachine te repareren
Ook bij een boormachine die gebruikt maakt van een Li-Ion accu hoeft u zich nog niet meteen zorgen te maken als deze het laat afweten. Een Li-Ion accu kunt u ook in de meeste gevallen makkelijk zelf repareren.
De meest voorkomende reden dat een Li-Ion accu niet meer oplaadt is een laag voltage van de accu. Het voltage is op een gegeven ogenblik zo laag dat de oplader de accu niet meer ‘herkent. Als we dit voltage verhogen, dan zal de oplader deze accu weer herkennen en deze weer perfect opladen. Volg hierbij de 5 volgende stappen:
- De lege accu verbinden met een externe energiebron.
In feite is deze externe energiebron niet meer dan een andere accu. U verbindt de rode sonde van het meetsnoer met de positieve pool van de accu en de energiebron en de zware sonde met de negatieve pool van de accu en de energiebron.
- Controleren van het voltage
Als u het voltage van de lege accu controleert, dan zult u merken dat de accu een laag voltage heeft. Eenmaal u deze verbonden heeft met de volle accu, dan zal het voltage van de lege accu vrij snel toenemen. Merkt u dat dit voltage zich stabiliseert, dan kunt u de volgende stappen ondernemen.
- De accu weer loskoppelen van de energiebron.
U koppelt de beide accu’s weer los van elkaar.
- De accu in de oplader plaatsen.
Nu het voltage van de accu voldoende hoog is, ‘herkent’ de oplader de accu weer en zal hij deze ook weer opladen.
- Terugplaatsen van de accu in de boormachine.
Is de accu weer volledig opgeladen, laat deze dan eerst afkoelen voor u hem weer in uw boormachine plaatst.
Geen paniek dus de volgende keer als u aan het klussen bent! U hoeft helemaal uw doe-het-zelf plannen niet op te bergen als de accu van uw boormachine het niet meer doet. Als u onze tips nauwgezet volgt, dan kunt u perfect de accu van uw boormachine repareren.
Bespaar honderden euro’s aan kosten voor boormachine accu’s met het Accu Revisie Programma
Het Accu Revisie Programma is een makkelijk te volgen stap-voor-stap systeem dat iedereen kan gebruiken om allerlei oude of lege accu’s te reviseren met slechts eenvoudige spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Als een boormachine accu het laat afweten of als deze niet goed meer werkt, dan kunt u met ons accu revisie programma leren hoe u deze weer voor de volle 100% aan de praat krijgt. Hierin bespreken we immers hoe u uw oude mobieltje, laptop, auto, tractie-accu, accu’s voor golfkarren, boten, vorkliften en tal van andere accu’s weer nieuw leven kan inblazen.
Accu’s reviseren is helemaal niet zo moeilijk als op het eerste gezicht zou lijken en u kan er heel wat geld mee besparen.
Meer weten? Bekijk dan zeker of ons Accu Revisie Programma iets voor u is!