Inhoudsopgave
De beste revisiemethode voor Nikkel Cadmium accu’s
De eerste NiCd-accu’s hadden in heel ernstige mate last van het ‘geheugeneffect’. Dit betekent dat deze accu’s alleen de hoeveelheid energie leverden die tijdens vorige oplaadbeurten geladen werd. Gelukkig doet dit probleem zich bij de huidige en veel modernere NiCd-accu’s veel minder tot bijna helemaal niet meer voor.
==> Ontdek hier de vele voordelen van Nikkel Cadmium (NiCd) accu’s
Kristalvorming binnen NiCd accu’s
Jammer genoeg heeft dit geheugeneffect plaats gemaakt voor een ander vervelend probleem bij Nikkel Cadmium accu’s: kristalvorming in de accu.
Wordt een NiCd-accu intensief gebruikt, dan ontwikkelen zich op de negatieve plaat kristallen. Omdat het actieve oppervlak van de negatieve plaat door deze kristalvorming verkleint, kan deze slechts een beperkte hoeveelheid energie leveren. Hierdoor nemen de prestaties van de accu uiteraard af.
Een vermindering van de prestaties is echter niet het grootste probleem. Na een tijdje breiden deze kristallen zich zodanig uit dat ze door de isolatielaag tussen de positieve en negatieve plaat heen groeien tot ze op een gegeven ogenblik de positieve plaat bereiken. Als dit gebeurt ontstaat er een kortsluiting en kan de accu helemaal niet meer gereviseerd worden.
De oorzaak van kristalvorming
Over het algemeen ontstaat deze kristalvorming als men Nikkel Cadmium accu’s op de verkeerde manier op- en ontlaadt.
In dit opzicht willen we u ook graag even meegeven dat een accu verkeerd op- en ontladen een van de belangrijkste redenen is waarom een accu het helemaal opgeeft. Wilt u lang van uw accu’s genieten, zorg er dan voor dat u perfect weet hoe u een bepaald soort accu moet op- en ontladen.
Wat betreft een NiCd-accu is het heel nefast om deze vaak helemaal op te laden, zonder de accu helemaal ontladen is. Is uw NiCd-accu ontladen tot de helft, laad deze dan niet meteen weer helemaal op, maar wacht tot de accu bijna leeg is.
Een NiCd-accu kunt u echter wel makkelijk reviseren. Door deze af en toe onder een lichte belasting helemaal te laten ontladen voor u deze weer oplaadt, lossen deze kristallen op. U kunt hiervoor de accu bijvoorbeeld in een zaklamp plaatsen en deze een tijdje laten werken. Als de accu helemaal leeg is, laad deze dan weer tot de volle 100% op. U zult merken dat uw NiCd accu na deze heel eenvoudige revisie weer veel beter presteert. Doe dit echter ook niet te vaak. Eerder zagen we al dat elke accu een beperkt aantal laadcycli kan doorlopen. Aangeraden wordt om dit zo’n 4 keer per jaar te doen.
Belangrijke opmerking: als u uw NiCd-accu gedurende meer dan 6 maanden niet ont- en oplaadt, dan worden de kristallen zo hard dat het vrijwel onmogelijk is om deze nog op te lossen door middel van een eenvoudig revisieproces. Om uw accu in dit geval weer tot leven te wekken zal een grondiger en meer gespecialiseerde aanpak nodig zijn.
Voor elk soort accu een eigen manier van opladen
In tegenstelling tot een NiCd-accu, mag u een Lithium-Ion accu wel weer helemaal opladen als deze nog niet leeg is. Lithium Ion accu’s doen het net veel langer als u de capaciteit van de accu nooit onder de 70% laat dalen. Ontdek hier hoe u zelf Lithium accu’s op een simpele manier kunt reviseren.
De ideale manier om een accu op te laden, hangt dus af van het soort en type accu.
Wat kun je doen als uw NiCd accu kapot is?
Als een NiCd accu het laat afweten of als deze niet goed meer werkt, dan kunt u met ons accu revisie programma leren hoe u deze weer voor de volle 100% aan de praat krijgt. Hierin bespreken we immers hoe u uw oude mobieltje, laptop, auto, tractie-accu, accu’s voor golfkarren, boten, vorkliften en tal van andere accu’s weer nieuw leven kan inblazen.
NiCd accu’s reviseren is helemaal niet zo moeilijk als op het eerste gezicht zou lijken en u kan er heel wat geld mee besparen.
Meer weten? Bekijk dan zeker of ons Accu Revisie Programma iets voor u is!