Inhoudsopgave
Waarom is het interessant om uw batterijen te hergebruiken?
Uw batterijen hergebruiken is een lucratieve zaak. De aankoop van batterijen is immers een dure aangelegenheid. Voor de aankoop van nieuwe batterijen moet u niet alleen als consument diep in de buidel tasten, maar de productie van batterijen heeft ook een grote ecologische kost.
Hoogstwaarschijnlijk wist u dit nog niet, maar bij de productie van 1kWh opslagcapaciteit van een batterij, komt er maar liefst het 150 tot 200 kilo CO2 in de atmosfeer terecht. Concreet betekent dit dat per productie van een batterij van 30kWh maar liefst 5 ton CO2 vrijkomt. Ongelooflijk grote hoeveelheden dus, als men even stilstaat bij de wereldwijde productie van batterijen.
U hebt er dus niet alleen zelf belang bij om uw batterijen te hergebruiken, maar ook volgende generaties zullen er u dankbaar voor zijn.
Hoe kan je batterijen hergebruiken?
Misschien staat u in dit opzicht best eerst eens even stil bij de vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn batterijen het langer doen?
Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: hoe meer zorg u draagt voor uw batterijen, hoe langer deze het zullen doen.
Enkele tips om de levensduur van uw batterijen te verlengen.
- Gebruik bij het opladen van uw batterijen altijd de originele oplader. Bent u deze kwijtgespeeld, koop dan een nieuwe originele oplader. U betaalt er iets meer voor, maar hiermee vermijdt u dat u op termijn een nieuwe batterij moet kopen voor bijvoorbeeld uw mobiele telefoon, uw laptop, uw camera, enz. …
- Laat uw toestellen nooit in de volle zon of op warme plaatsen liggen. Hierdoor begeeft uw batterij het sneller.
- Gebruikt u een bepaald toestel een tijdje niet, zorg er dan voor dat de batterij voor meer dan 40% geladen is.
- Hou rekening met de oplaadduur. Een batterij verschillende malen gedurende korte tijd opladen is altijd beter dan deze lange tijd op te laden.
Tips om uw batterijen te hergebruiken
Batterijen gaan, ondanks een goed onderhoud, helaas niet eeuwig mee. Gelukkig kunnen de meeste batterijen hergebruikt worden. De manier waarop u dit moet doen, hangt af van het type batterij. We geven u hierbij graag een algemeen overzicht.
- Lithium Ion batterijen (Li-Ion batterijen)
Na een periode van intensief gebruik, kan het gebeuren dat uw Lithium Ion batterij de geest geeft. In de meeste gevallen zal uw batterij dan niet meer opladen. Als uw batterij niet meer oplaadt, betekent dit niet noodzakelijk dat deze helemaal naar de vaantjes is, maar dat het voltage zo laag is dat de oplader uw batterij niet meer ‘herkent’. U zal dus een manier moeten vinden om dit voltage te verhogen. Dit kan perfect door gebruik te maken van een externe energiebron. Dit is een andere Lithium Ion batterij waarvan het voltage wel nog hoog genoeg is. Met meetsnoeren verbindt u de oude batterij met de nieuwe batterij, waardoor het voltage weer de hoogte ingaat. Eenmaal dit voltage voldoende hoog is, zal uw oplader deze oude batterij weer ‘herkennen’, waardoor deze weer probleemloos zal opladen.
- Nikkel Cadmium batterijen (NiCd batterijen)
NiCd batterijen kan u op twee verschillende manieren hergebruiken.
- 1ste methode: u laat de batterij helemaal ontladen tot 1V, waarna u deze onmiddellijk weer herlaadt.
- 2de methode: uw batterij weer tot leven ‘tikken’. U heeft hiervoor een externe energiebron nodig met dubbel zoveel volt als de batterij die u wilt hergebruiken. U houdt met meetsnoeren de negatieve pool van de externe energiebron tegen de negatieve pool van de batterij en raakt met de top van de positieve kabel van de externe energiebron de positieve pool van de kapotte batterij aan. U doet dit een paar keer na elkaar, zodat u als het ware deze polen tegen elkaar tikt. Laat de oude batterij hierna wat afkoelen en plaats deze daarna in de lader. U zal merken dat uw batterij perfect oplaadt en het hierna weer doet.
- Nikkel Metaal Hydride batterijen (NiMH batterijen)
Ook NiMH batterijen kan u op twee verschillende manieren hergebruiken.
- 1ste methode: net zoals bij NiCd batterijen kan u ook NiMH batterij volledig ont- en opladen opdat deze weer optimaal zouden presteren. U maakt gebruik van uw toestel tot de batterij helemaal leeg is. Daarna laat u de batterij afkoelen tot op kamertemperatuur en plaatst u deze in de oplader of in het toestel dat gebruik maakt van deze batterij. U herhaalt de procedure enkele keren en uw batterij zou het weer perfect moeten doen.
- 2de methode: u maakt gebruik van een speciale NiMH oplader. In deze oplader kan u de batterij plaatsen, waarop dit apparaat de hele revisiecyclus automatisch doorloopt.
- Door een goed onderhoud kan u de levenscyclus van uw batterijen verlengen. Laten deze het na verloop van tijd toch afweten, dan kan u, afhankelijk van het soort batterij, verschillende methoden gebruiken om uw batterijen te hergebruiken.
Hoe kan je batterijen zelf reviseren?
Batterijen hergebruiken kan door batterijen te reviseren. Oude batterijen die het volledig laten afweten of beschadigde batterijen kan je met enkele eenvoudige revisietechnieken weer tot leven brengen.
Ook hier geldt dat er voor de verschillende types batterijen verschillende revisiemethodes bestaan. Wilt u weten hoe je een bepaald type batterij optimaal reviseert, kijk dan eens naar ons Accu Revisie Programma en kom tot in detail te weten hoe je dit het beste kan aanpakken.
Wat u voorlopig wel al kan onthouden is dat u niet moet wanhopen als uw batterijen het niet meer doen. Meestal kan je door enkele eenvoudig en goedkope technieken uw oude of beschadigde batterijen makkelijk weer aan de praat krijgen en uw batterijen hergebruiken.
Als uw mobieltje, laptop, camera, auto of welke accu dan ook, het nog eens laat afweten, bekijk dan deze pagina en leer stap voor stap hoe u zelf heel makkelijk oude accu’s weer tot leven kunt brengen.