Hoe kunt u zelf een heftruck accu reviseren?
In dit artikel ontdek je hoe je zelf middels een 10 stappenplan een heftruck accu kunt reviseren. Weinig mensen hebben zelf een heftruck in huis, dus stelt u zich misschien de vraag waarom we hieraan een rubriek wijden.
Heftruck accu’s zijn heel krachtige accu’s die niet alleen terug te vinden zijn in heftrucks of vorkliften, maar ook vaak gebruikt worden in opslagsystemen voor alternatieve energie. Best wel interessant dus om te weten te komen hoe u een heftruck accu kunt reviseren.
Heftruck accu’s zijn deep-cycle of voltractie accu’s. Dit soort accu’s geven niet alleen een elektrische reactie zodat een voertuig start, maar voorzien ook in een constante energievraag. Een deep-cycle accu kan tot 80% ontladen zonder dat deze beschadigd wordt en is net daarom heel geschikt voor accu opslagsystemen voor alternatieve energie.
Deze accu’s zijn ook lood zuur accu’s. U zult dus voorzichtig te werk moeten gaan als u zelf een heftruck accu wilt reviseren. Zoals we eerder al zagen bestaat een lood zuur accu uit loden platen die ondergedompeld zijn in een vloeistof die zwavelzuur bevat. Zwavelzuur is een gevaarlijke stof die uw huid en uw kleding flink kan beschadigen. Als u een heftruck accu wilt reviseren, zal u dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen in acht moeten nemen.
Het grote nadeel van heftruck accu’s is dat deze heel duur zijn. Zelf een heftruck accu reviseren kan u dus heel wat geld besparen.
10 stappen om zelf een heftruck accu te reviseren
- Stap 1: bepaal het voltage van uw heftruck accu.
In de meeste gevallen staat op de accu het aantal volt vermeld. Vindt u dit niet meteen terug op uw heftruck accu, dan kan u het aantal afsluitdoppen tellen en dit getal vermenigvuldigen met 2.
12 afsluitdoppen betekenen een 24V-accu
18 afsluitdoppen betekenen een 36V-accu
24 afsluitdoppen betekenen een 48V-accu
- Stap 2: controleer of de accu nog dit werkelijke voltage geeft.
Dit kunt u makkelijk doen met een multimeter. U verbindt de zwarte sonde van het snoer met de COM-ingang en de rode sonde met de V/Ω-ingang van de multimeter. Daarna zet u de multimeter in de DC-functie. Hierdoor meet de multimeter de gemiddelde waarde van de aangeboden spanning. Vervolgens koppelt u de rode sonde aan de positieve pool van de accu en de zwarte sonde aan de negatieve pool. Het voltage zou ongeveer gelijk moeten zijn aan het spanningsniveau van de accu. Is dit voltage lager, dan kan een van de cellen beschadigd zijn en zal u elke cel afzonderlijk moeten testen.
- Stap 3: test elke cel afzonderlijk.
Ook dit kunt u perfect doen met een multimeter. In principe moet elke cel een waarde hebben van 2V. Heeft een van de cellen een waarde van minder dan 2V, dan is deze cel beschadigd en geeft deze een negatieve invloed op de werking van de hele accu. Jammer genoeg, zal de accu het dan niet meer doen, zelfs niet na revisie.
Hebben alle cellen nog een minimaal voltage van 2V, dan heeft uw accu te maken met sulfatatie en kunt u deze nog perfect reviseren.
- Stap 4: bepaal met een hydrometer de belasting van elke cel afzonderlijk.
Als u de waarde van de elektrolytvloeistof uit elke cel met een hydrometer bepaalt, dan moet deze vloeistof bij elke cel dezelfde waarde aangeven. Is dit niet het geval, dan is er iets mis met deze cel, maar is deze niet helemaal kapot. Het probleem met deze cel zal dan waarschijnlijk sulfatatie zijn en dit kan in sommige gevallen opgelost worden.
- Stap 5: ontlaad de accu tot 80% van zijn capaciteit.
Als de accu ontladen is, kunt u aan het echte revisiewerk beginnen.
- Stap 6: verwijder de afsluitdoppen van de cellen.
Merkt u dat de cellen niet voldoende water bevatten (deze moeten net ondergedompeld zijn in water) voeg er dan gedistilleerd water aan toe. U kan hier eventueel Epsom zout aan toevoegen. Dit zal ervoor zorgen dat de sulfatatie zich oplost.
- Stap 7: sluit de cellen weer af.
Als u het water bijgevuld heeft en als de platen ongeveer 1 cm onder water staan, sluit de cellen dan weer af met de afsluitdoppen.
- Stap 8: maak de accu helemaal schoon.
Nu u toch met de revisie bezig bent, kunt u net zo goed de hele accu schoonmaken. Verwijder de deksels van de polen en maak deze schoon met zuiveringszout. Dit zal eventuele corrosie oplossen. Sproei daarna alles schoon en wrijf de accu met een oude doek helemaal droog.
- Stap 9: laad de accu weer op.
Bij het begin van dit hele revisieproces heeft u de accu tot 80% van zijn capaciteit ontladen. Tijd dus om deze weer op te laden tot zijn volle capaciteit. Hou er rekening mee dat dit oplaadproces ongeveer 8 uur kan duren.
- Stap 10: test de gereviseerde heftruck accu.
Uw accu zou het weer perfect moeten doen!
Een heftruck accu reviseren is niet zo moeilijk, maar neemt wat tijd in beslag. U kunt hiermee echter honderden euro’s besparen, wat de revisie van een hefttruck accu ongetwijfeld de moeite waard maakt.
Wilt u meer te weten komen over het reviseren van een heftruck accu?
Als u meer te weten wilt komen over het reviseren van een heftruck accu, kijk dan of ons Accu Revisie Programma iets voor u is. Als uw heftruck accu of welke accu dan ook het nog maar eens laat afweten, bekijk dan deze pagina en leer stap voor stap hoe u zelf heel makkelijk vrijwel elke dode accu’s weer tot leven kunt brengen.