Wist je dat je de accu van een golfkar kan reviseren. Het kan zijn dat je een eigen golfkar heb die je gebruikt voor verschillende activiteiten. Het kan zijn dat je een golfliefhebber bent die vaak op de golfclub is. Je zal dan wel op de hoogte zijn dat een accu voor een golfkart absoluut niet goedkoop is. Mochten deze accu’s het plotseling niet meer doen betekent dat je weer heel wat geld zal moeten uitgeven voor een nieuwe.
Geef niet op
Raak niet in paniek als de accu van je golfkar het plotseling opgeeft want op een heel eenvoudige manier kan je deze weer heel goed zelf reviseren. De golfkar maakt in de meeste gevallen gebruik van lood zuur accu’s. Het is wel bekend dat lood zuur batterijen zoveel als mogelijk opgeladen blijven. Wanneer je het gebruikt hebt dan is het wel de bedoeling om het na de ontlading weer heel snel volledig op te laden.
Revisie van de accu van de golfkar
Het reviseren van de accu van de golfkar is wel de moeite waard omdat een nieuwe accu plaatsen heel veel geld kost. En het reparatieproces is echt niet zo moeilijk om te doen. Wat je moet doen is de cellen van de accu allemaal apart openmaken en daarna een chemische oplossing bijvoegen bij de elektrolytvloeistof. De chemische oplossing zal ervoor zorgen dat de gevormde gekristalliseerde laag op de loden platen zal gaan afbreken. Op deze manier kunnen de chemische processen weer normaal opgang komen. De elektrolytvloeistof die in de accu zit samen met sulfatatie is verdund maar wil niet zeggen dat er geen zwavelzuur meer erin zit. Daarom is het aangeraden heel voorzichtig te zijn bij het openmaken van de cellen. Alhoewel de vloeistof verdund is kan het behoorlijk schade aanrichten aan gevoelige zaken vooral aan je huid. Het is daarom aangeraden om beschermende kleding te dragen, een veiligheidsbril en handschoenen.
Eerste stap:
2 liter gedistilleerd water opwarmen tot net onder het kookpunt. Hierin ongeveer 250 gram Epsom zout of magnesiumsulfaat oplossen.
Tweede stap:
De cellen van de accu van de golfkar voorzichtig openmaken en deze oplossing in de cellen van de accu schenken.
Derde stap:
De cellen van de accu weer sluiten en deze voor ongeveer twee uren laten staan om in te werken. Dit mengsel zal dan langzamerhand de gekristalliseerde laag loodsulfaat gaan oplossen.
Vierder stap:
Nu kan je de accu weer helemaal opladen. Je verbindt de accu voor de zekerheid aan een oplader voor minimaal 12 uren.
Vijfde stap:
Wanneer de accu helemaal is opgeladen moet je hem weer helemaal ontladen en dan laadt je het direct weer op voor 12 uren. Na dit proces zou je accu het eigenlijk weer moeten doen.
Wat te doen als het echt niet meer lukt?
Dit proces loopt in de meeste gevallen wel succesvol af. Natuurlijk kan het gebeuren dat de accu van de golfkar niet helemaal weer kan opladen. Dat is wel jammer maar gelukkig nog net geen ramp. Wanneer je merkt dat de accu niet meer wil werken hoef je deze niet gelijk weg te gooien. Het is een sterke accu die je kan gebruiken voor andere doeleinden. Je kan het gebruiken voor een accu opslagsysteem voor zonne-energie. Of je kan het gebruiken als een reserveaccu die gebruikt kan worden als de stroomvoorziening plotseling uitvalt.