Inhoudsopgave
- 1 Revisiemethoden voor de meest courante accu’s
- 2 Voor elk soort accu een specifieke revisiemethode
- 3 Revisie van een NiCd-accu (Nikkel Cadmium accu)
- 4 Revisie van een NiMH-accu (Nikkel Methaal Hydride accu)
- 5 Revisie van een Lithium-Ion accu
- 6 Revisie van een lood zuur accu
- 7 Belangrijke tip!
- 8 Bespaar honderden euro’s aan kosten voor nieuwe accu’s met het Accu Revisie Programma
Revisiemethoden voor de meest courante accu’s
De meest courante accu’s zijn NiCd-accu’s, NiMH-accu’s, Lithium-Ion accu’s en lood zuur accu’s. Welke accu gebruikt wordt, hangt af van het specifieke toestel.
NiCd-accu’s, NiMH-accu’s en Lithium-Ion accu’s worden gebruikt in toestellen zoals mobiele telefoons en laptops. Lood zuur accu’s worden gebruikt bij zwaardere toepassingen zoals in voertuigen of als onderdeel van accu opslagsystemen voor alternatieve energie. Dergelijk zware accu’s worden in bepaalde bedrijven ook gebruikt als back-up accu’s.
Voor elk soort accu een specifieke revisiemethode
De reden waarom er bij elk soort accu een specifieke revisiemethode gebruikt wordt is eigenlijk heel simpel. Hoewel elke accu volgens eenzelfde principe werkt, namelijk opslaan van elektrische energie en deze met behulp van chemische reacties later weer afgeven, zijn de chemische componenten bij elk soort accu verschillend.
Revisie van een NiCd-accu (Nikkel Cadmium accu)
Het revisieproces van een NiCd-accu is heel simpel. Om een NiCd-accu weer tot leven te wekken volstaat het om de accu helemaal te ontladen en daarna weer op te laden. Belangrijk hierbij is dat deze accu helemaal geen energie meer afgeeft. Eenmaal de accu helemaal ontladen is, laadt u de accu weer helemaal op. Na dit heel eenvoudige revisieproces doen de meeste NiCd-accu’s het weer prima.
Dit revisieproces kunt u trouwens ook gebruiken als onderhoudsmethode voor uw NiCd-accu’s. Als u ongeveer 4 keer per jaar uw NiCd-accu’s helemaal laat ontladen en daarna weer helemaal oplaadt, dan zullen deze in optimale conditie blijven.
Revisie van een NiMH-accu (Nikkel Methaal Hydride accu)
De revisie van een NiMH-accu gebeurt op precies dezelfde manier als de revisie van een NiCd-accu: u ontlaadt de NiMH-accu volledig, waarna u deze weer helemaal oplaadt.
Revisie van een Lithium-Ion accu
Hoewel Lithium-Ion accu’s veel voordelen hebben, zijn dit helaas ook vrij onstabiele accu’s. Als een Lithium-Ion accu niet meer oplaadt, dan is het voltage waarschijnlijk zodanig gedaald dat de oplader deze accu niet meer ‘herkent’. Bij het reviseren van een Lithium-Ion accu moet u het voltage boven een bepaalde drempelwaarde krijgen zodat de oplader deze accu weer ‘herkent’ en bijgevolg weer kan opladen. Een Lithium-Ion accu kunt u makkelijk reviseren met behulp van een externe energiebron.
Revisie van een lood zuur accu
Lood zuur accu’s zijn vrij oude accu’s, die ook vandaag de dag nog in heel wat toepassingen gebruikt worden. Deze accu’s zitten echter heel wat ingewikkelder in elkaar dan NiCd-accu’s, NiMH-accu’s of Lithium-Ion accu’s. Lood zuur accu’s bestaan uit een aantal loden platen die ondergedompeld zitten in een oplossing van zwavelzuur.
Het probleem met dit soort accu’s is dat zij vaak te kampen hebben met sulfatatie. Sulfatatie is een proces waarbij het loodsulfaat zich op de loden platen gaat kristalliseren. Het gevolg van deze sulfatatie is dat de accu niet voldoende energie meer kan leveren om bijvoorbeeld een wagen aan de praat te krijgen.
Bij de revisie van een lood zuur accu wordt deze harde gekristalliseerde laag loodsulfaat afgebroken, zodat de accu weer energie kan leveren. Om de loden platen niet te beschadigen breken we deze gekristalliseerde laag af met een oplossing van gedistilleerd water en Epsom zout. U brengt deze oplossing voorzichtig aan in de cellen van de accu en laat het mengsel zijn werk doen.
Is dit hele onthardingsproces ten einde, dan ontlaadt u de accu tot 50% en meteen daarna laadt u deze weer helemaal op. U herhaalt dit ont- en oplaadproces ook nog een tweede keer. De loden platen van de accu zijn nu weer helemaal schoon, waardoor de chemische reacties binnen de accu weer plaats kunnen vinden en waardoor uw accu weer perfect zal werken.
Belangrijke tip!
Neem altijd de nodige veiligheidsmaatregelen als u aan een lood zuur accu werkt. Het zwavelzuur dat zich in de elektrolytvloeistof bevindt is immers een bijtende stof die heel wat schade kan aanrichten. Draag daarom altijd beschermende kledij, handschoenen en een veiligheidsbril als u aan een lood zuur accu werkt. Zorg ervoor dat u altijd in een goed geventileerde ruimte werkt en ga voorzichtig en gecontroleerd te werk.
Bespaar honderden euro’s aan kosten voor nieuwe accu’s met het Accu Revisie Programma
Het Accu Revisie Programma is een makkelijk te volgen stap-voor-stap systeem dat iedereen kan gebruiken om allerlei oude of lege accu’s te reviseren met slechts eenvoudige spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Als een accu het laat afweten of als deze niet goed meer werkt, dan kunt u met ons accu revisie programma leren hoe u deze weer voor de volle 100% aan de praat krijgt. Hierin bespreken we immers hoe u uw oude mobieltje, laptop, auto, tractie-accu, accu’s voor golfkarren, boten, vorkliften en tal van andere accu’s weer nieuw leven kan inblazen.
Accu’s reviseren is helemaal niet zo moeilijk als op het eerste gezicht zou lijken en u kan er heel wat geld mee besparen.
Meer weten? Bekijk dan zeker of ons Accu Revisie Programma iets voor u is!